Studio 10
上围厂房完工 20171221-2_ 张超.jpg

Exhibition Venue, 2017 SZHKUABB, Shangwei, Shenzhen, China | 2017深港城市建筑双城双年展上围村分展场, 中国深圳

Exhibition Venue, 2017 SZHKUABB, Shangwei, Shenzhen, China
2017深港城市建筑双城双年展上围村分展场,中国深圳

上围厂房 十间设计 @张超 L 2018-01-05-4_LR.jpg
总图_Site Plan.jpg
上围厂房 十间设计 @张超 L 2018-01-05-2.jpg
上围厂房 十间设计 @张超 L 2018-01-05-7_LR.jpg
改造后二层空间 L2 Space After Renovation.jpg
Axonometric.jpg
室内功能盒子 张超、摄 Interior Program Boxes, Photo By Chao Zhang.jpg
上围厂房 十间设计 @张超 L 2018-01-05-10_LR.jpg
水磨石样本 Terrazzo panels sample.jpg
水磨石样本Terrazzo panels sample.jpg

Location: Shangwei Village, Longhua District, Shenzhen

Status: Completed 2017

GFA: 2000sqm

Curator: Future+ Academy

Photos By: Chao Zhang, Shi Zhou

地点:深圳市龙华区观湖街道樟坑径上围村

状态:2017年已建成

建筑面积:2000平方米

策展:未来+城乡营造学院

摄影:张超、周实

 

There are many electronics factories around Shangwei Village, and this abandoned one at the entrance to the village was

one of them. With the regeneration and renewal of the village, the factory has been assigned with new programs – the Main

Exhibition Venue for Shangwei, SZHKUABB 2017 as well as part of the future Minzhi School.

Though small in scale and looks plain, the factory is almost a paradigm of those most typical,commonly-seen ones in the Urban

Villages – the deteriorated mosaic-finished exterior wall, temporary addition enclosed with corrugated metal panels, enamel

wall-mounted factory lamp, steel roll-up door and so on are all specific to its time and typology.

Unfortunately, these elements are often seen to be “ cheap, temporary and dated” nowadays and some of the first to be gotten

rid of. The project takes the factory renovation as a case study: By adopting the “Inlay” strategy and approach, through recording,

extracting and reconstructing before innovatively restoring and recycling the typical components of the industrial buildings in the

urban villages, it aims at bringing out both the contemporary and nostalgic sides of these materials and components while providing

practical architectural solution for the exhibition venue and

future school.

上围村周边有许多工坊,村口这座废弃的两层电脑音箱厂也曾是其中一员。随着上围改造的推进,厂房被赋予新的功能和使命,成为

深港城市/建筑双年展上围主展场及未来民智学堂的一部分。

厂房虽然小而普通,却是城中村中最常见的工业作坊典型,包含了大量具有时代性的代表元素和意象——脱落的马赛克外墙、波纹钢

板加建工棚、搪瓷壁灯、钢制卷帘门等。

上述这些元素在当今常被认为是“廉价、临时、过时”的,也常常是最先被“摆脱”、进行“升级“的。本项目希望以工厂为案例,通过记录、

提炼并再现城中村工业建筑的典型元素,探索如何以”镶嵌“的策略和手法对其加以创造性地修复、再利用,呈现出这些材料和元素既

现代又怀旧的独特美学,同时解决其作为展场及未来作为学堂的功能需求。