Studio 10

Light&Shadow,Pingle County, Guilin, Guangxi Province, China | 光. 影 ,中国广西省桂林市平乐县

Light&Shadow, Pingle County, Guilin, Guangxi Province, China

光&影,中国广西省桂林市平乐县

影 @张超 L 20181113-4.jpg
影 @张超 L 20181113-5.jpg
ying @zhangchao L 20181113-8.jpg
影 @张超 L 20181113-1.jpg
ying @zhangchao L 20181113-6.jpg
影 @张超 L 20181113-2.jpg
影 @张超 L 20181113-7.jpg
影 @张超 L 20181113-9.jpg
影 @张超 L 20181113-10.jpg

Credits:

Location: Pingle County, Guilin, Guangxi Province, China

Area: 50sqm/450sqft per room

Client: The Other Place – Guilin Litopia/ Nianhua Cultural and Creative

Design Consultant: Studio 10

Director: Shi Zhou

Design Team: Xin Zheng, Xiangtong Wu, Zixia Huang, Ming Tang (Project Assistant)

Photographer: Chao Zhang, The Other Place

Hotel Wechat:gh_1be036fcc5e2

项目信息:

项目地址:桂林市平乐县福兴镇阳光100漓江文化旅游度假区89栋(别居·漓想国)

面积:50平米/房

业主:别居/拈花文创

设计顾问:Studio 10

设计合伙人:周实

设计团队:郑鑫,吴香桐,黄子夏,汤鸣(项目助理)

摄影师:张超,别居

酒店微信:别居

Light & Shadow

The Other Place is a creative guesthouse by the Li River in Pingle County, Guilin, and Studio 10 has just finished the

renovation of its Light-and-Shadow-themed rooms.

In the double-height space with pitched roof ceiling, the architect explores the relationship between space and nature through the

application of materials, light and shadow.

Unnecessary decorative element has been eliminated, leaving the space with only the essentials; using recycled vintage elm, bamboo,

rattan as well as other local natural materials, it aims at creating an introspective, rustic and ideological Utopia to call for reflection on the

materialism, desire and obsession in our daily life.

Bathroom, kitchenette and TV Cabinet are consolidated into a single “box” in the space, allowing the space to be completely open, fluid

and free of full-height partitions. The local bamboo and traditional woven handicrafts are a source of inspiration – the concrete walls are

finished in woven bamboo texture, and the custom-made pendant lights utilizes bamboo-weaved baskets as shades to create a unique

light-and-shadow effect while increasing soft surfaces to enhance acoustic performance.

光. 影:

创意民宿“别居”位于桂林平乐县漓江畔,Studio 10负责了其中“光. 影”主题房型的改造。

在二层通高的坡屋顶空间中,建筑师希望通过材料、光影的运用,探求空间与自然的关系。

改造设计摒除了多余的装饰,通过对于素混凝土、回收旧榆木、竹蔑、藤等材料的运用,营造了一个内省、质朴的精神理想国,

进而唤起人们对于日常生活中物质、欲望的反思。

整个空间没有任何通顶隔断,使空间通透、流动。因当地盛产竹,富有特色的编织竹制品为建筑师提供了灵感——墙面采用了定制

的竹篾模板机理混凝土,吊灯亦采用在地手工编织的竹筐作为灯罩,一方面增加软质表面,缓解室内回音问题,另一方面也为室内

营造出独特的光影效果。